На 7 юли през 1 550-та година от Америка е доставена в Испания първата партида от лакомството

7 юли е Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1 550-та година от Америка е доставена в Испания първата партида от лакомството. 

 

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета

 

Този, който пръв дръзва да произвежда шоколад у нас е Велизар Пеев. Това се случва преди цели 113 години. Представете си началото на 20 век - колко са били българите, които знаят какво е шоколад? Недокосвали до езика си подобно нещо, българите се стъписват и не смеят да посегнат към него! Шоколадът внася смут в народа, а свещениците го определят като гнусно и отвратително дяволско творение. 

 

Произведен е първият български шоколад. Той бил малко правоъгълно блокче с тъмнокафяв цвят, приличащо на сапун. Недоверчивите българи го определяли като котешка фъшкия. Един даскал написал писмо до производителя: "Ако вашия продукт - шоколадът е течност - моля ви изпратете ми една бутилка!". По-будните, които имали желание да опитат странното сладко-горчиво изкушение и не се страхували от дявола, както го била заклеймила църквата, не знаели как да подходят към десерта и често питали. "Как да се яде? С лъскавата хартишка или без нея?". Но всяко чудо за три дни. Полека-лека хората се престрашили. И колкото повече го опитвали, толкова повече им харесвал. 

 

За майстор-сладкарят Елица Божинова да правиш шоколад е призвание.

 

"Шоколадът е изкушение, любов, страст! Това е емоция! Да си доставим удоволствие! Да се разтоварим!", каза Елица Божинова.

 

Ако прекаляваме с шоколада - няма страшно!

 

"От качествения шоколад не се дебелее. Гаранция! Качественият е този, който е с какаови масла и е направен по естествен начин, има доста имитации на шоколад! Добавят се аромати, палмови масла, които са вредни!", споделя още експертът.

 

Люто. Солено. Кисело. Горчиво. В него може да се сложи какво ли не.

 

Със сигурност след този репортаж  голяма част от зрителите са посегнали към шоколада! Да ви е сладко и честит европейски ден на шоколада!

 

Целия репортаж гледайте във видеото.