От началото на годината насам доверието в правителството плавно спада и през юли е едва 21%

На избори за Народно събрание 22,3% биха гласували за ГЕРБ, 17,2% - за БСП, 7,2 на сто – за ДПС, за коалицията на „България без цензура”, ВМРО и др. – 6,6%, за Реформаторския блок – 3,9%, за АБВ - 3%. „Атака” и НФСБ изглеждат с изравнени сили - съответно с 2,2% и 2%.

 

Това показва данните от редовното изследване на общественото мнение, проведено от „Галъп интеренешънъл” между 27 юни и 3 юли сред 1010 души.

 

От началото на годината насам доверието в правителството плавно спада, за да достигне през юли до 21%, а недоверието е 69%. 

 

Доверието към президента остава на стабилни нива, които се движат около 30% доверие и около 55% недоверие. 

 

Парламентът през юли е с 12% доверие и 78% недоверие. 

 

Изследването през юли не отчита сериозна динамика по отношение на доверието в различни публични фигури спрямо предходния месец.   

 

На въпрос накъде върви България 73% отговарят към „по-лошо” при 12%, които са на противоположното мнение. 

 

45% на сто са съгласни с твърдението „Нужна е нова партия, която да отстрани всички досегашни” срещу само 20% на противоположното мнение. В същото време мнозинство от 77%, съставено от привърженици на всички партии, очаквано се съгласява с твърдението „Сега е необходимо съгласие между партиите”.

 

Подобни данни са още едно свидетелство за високото неодобрение към цялата политическа прослойка, както и за очакването партийните различия да бъдат преодолявани в името на страната.