Причината е отказ на Здравното министерство да плати лечението му в чужбина

28-годишен онкоболен мъж от Асеновград съди държавата за 25 хиляди евро заради отказ да поеме лечението му в чужбина. Тъй като младият мъж буквално е бил отписан от родните лекари, се принуждава да търси изход в друга държава. Намира лекари в Испания, които успяват да го излекуват, но на непосилна за семейството му цена. Затънал в дългове за операцията, спасила живота му, сега трябва да плати още 25 хиляди евро за спешна ваксина, защото сумата за нея му е отказана от Здравното министерство. 

 

Животът на Николай се преобръща, когато преди три години чува страшната диагноза “рак на дебелото черво“. Спасението идва след операция в частна клиника в Испания. 

 

В испанската клиника Николай претърпява четири операции и 13 химиотерапии. Слагат му и специални ваксини, за да не се завърне болестта отново. Цената за спасения му живот обаче е непосилна - 150 хиляди евро. Баща му починал преди 18 години от рак. Майка му продава цялото семейно имущество, дори и жилището им и заедно с парите от дарения и благотворителни инициативи успяват да съберат 100 хиляди евро, които превеждат на клиниката.

 

Сега на всеки три месеца Николай трябва да пътува до Испания за профилактични прегледи, а те струват около 2 000 евро. Младият мъж подал молба до Министерството на здравеопазването да му бъдат платени поне скъпите ваксини. Но оттам му отказали

 

Сега Николай отново разчита на помощта на хората, за да плати останалата част от лечението си.

 

Сметката на Николай Иванов от Асеновград:

 

Изпратете sms с текст на латиница DMS NIKOLAY на Единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel) 

 
Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Николай Владимиров Иванов
Банка: ОББ
IBAN: BG56 UBBS 8002 1088 4983 30
BIC: UBBSBGSF

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.