Празникът на домашния любимец започва да се отбелязва през 2002 година

Днес е световният ден на котката. Празникът на домашния любимец започва да се отбелязва през 2002 година, като началото е поставено от Международния фонд за защита на животните. През вековете, котките са преминали през много добри и лоши периоди и са им били прикачани множество качества и епитети.

 

В древен Египет са били почитани като богове. През Средновековието, котките с непохдодящи имена са били смятани за демони. Плъховете са сложили решително край на тази идея. В някои култури се смята, че черната котка носи лош късмет. В други се е смятало, че котките, които мият очите си, предричат лошо време или канят гости.

 

Собствениците на котки обаче знаят, че те са нежни, любящи и любопитни животни. Смятани за много независими, защото за разлика от кучетата, могат сами да се грижат за себе си. За щастие, са избрали да бъдат с нас. Каквото и да твърдим за котките, каквито и качества да им приписваме, те са любими наши приятели. Така че, прегърнете днес домашния си любимец и го прегръщайте всеки ден.

 

И не забравяайте – днес вашият мъркащ приятел има празник – почерпете го с нещо вкусно!