Протестът на Националната асоциация на животновъдите са поискали среща със служебния земеделски министър

На фона на зачестяващите случаи на син език при млекодайните животни, протестът на Българския ветеринарен съюз стигна до служебното правителство.  
 
Заболяването син език при животните не заплашва здравето на хората като консуматори на българско мляко и месо. То обаче води след себе си тежки икономически загуби за стопаните. Синият език не е включен в държавната профилактична програма, но изисква адекватни мерки като пръскане срещу комарите, които пренасят заразата. 
 
Здравето на хората обаче може да бъде застрашено от други болести по животните. Такава например е туберкулозата. Тя е включена в държавната профилактична програма, но към днешна дата вместо да бъдат изпълнени към 70% от профилактиката, практикуващите ветеринарни лекари трябвало да чакат половин година, за да излязат тарифите, по които Агенцията по безопасност на храните ще им плати за ангажимента.
 
Тарифата вече е факт и по сметките на лекарите, докато на тях една проба им струва 4 лева, те ще получат 1 лев. Те не са съгласни с това, протестират и бойкотират програмата. 
 
На практика излиза, че хората, които са в канцелариите, трябва да отидат на терен да свършат работата, после да се върнат в канцелариите и сами да се проконтролират как са се справили.
 
Лекари и животновъди в община Руен се оплакват от неадекватни мерки на държавата
  
Доктор Николай Николов и Пламен Конов са двама от четиримата частно-практикуващи ветеринари в община Руен, които заявяват, че на добра воля се борят с епидемията от син език. Всички са без договори с агенцията по храните, защото предлаганите условия не ги устройват. Според тях цените са 3-4 пъти по-ниски от миналата година.
 
Според практикуващите ветеринари, отговорът на Агенцията по храните е да им извива ръцете, като предлага тяхната работа да поемат контролиращите лекари, или както още ги наричат – официалните. 
 
Заради този и други проблеми животновъди от няколко общини дойдоха да се оплачат пред екип на Нова ТВ. Всички ни обясняват, че денонощно търсят частния си ветеринар за помощ и вярват само на него. Оплакват се, че мухите разнасят заразата от мъртвите животни, които с дни чакат колата на държавния екарисаж да дойде и да ги извози. Не могат да ги загробят, тъй като няма да получат обезщетения. Не очакват някой да покрие загубите им.
 
От държавната агенция обясниха, че не крият информация. Към 8-ми август, по техни данни заболели животни има в 17 окръга има 450 умрели животни. Обясниха още и че смъртността при син език не била висока и че ако животните се лекуват и оздравеят, след това пак ще са годни за консумация
 
От Националната асоциация на животновъдите са поискали среща със служебния земеделски министър. Готови са да сезират и Европейската комисия за ситуацията, в която всъщност никой не държи сметка за тяхната стока и за техните загуби – а от държавната програма за профилактика на животните зависи и здравето на всички нас
 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Репортери: Рада Богданова и Цеца Алексова