Отпуснатите средства от културното министерство обаче не са достатъчни за реставрацията

Намериха се пари за ремонт на покрива на къщата-музей на Христо Смирненски в София. Въпреки това, културно-историческия паметник остава в окаяно състояние и се руши.

 

Соня Кирицова е на 30 години и от година и половина е уредник на затворената за посещения къща-музей на Христо Смирненски.

 

„През 2004 година тя е затворена със заповед на тогавашния министър на културата като опасна за посетителите и за тогавашния уредник. Последният ремонт, който ѝ е правен, е през 1988 година”, казва тя.

 

Сега Министерството на културата е отпуснало средства, които покриват само подмяна на покрива. Средствата отделени от министерството обаче не стигат. Освен разрухата, къщата става жертва и на поредица от набези.

 

„Липсва барелефът на Христо Смирненски, който се е намирал на ъглово разположение към улицата на къщата. Липсва автентичната ограда, която също е открадната и водомерите на двора”, споделя Соня.

 

Въпреки че личните вещи и важните експонати са преместени, къщата продължава да бъде обект на нападения. Последният опит за взлом в къщата на Христо Смирненски е бил през един от прозорците. Градушката това лято също не е пощадила къщата на Смирненски.

 

Соня Кирицова се надява, че къщата-музей на Смирненски ще може да бъде напълно реставрирана и не спира да търси начини за нейното възстановяване.

 

Репортер: Виктория Миндова