За предимно възрастните хора там, Савина Спасовне е само кмет, тя е като дъщеря, лекар и съветник

Четири села край Белоградчик са толкова обезлюдели, че имат само един кметски наместник. За предимно възрастните хора там, жената не е само кмет, тя е като дъщеря, лекар, съветник и упора в трудните дни.

 

Всяка сутрин кметският наместник Савина Спасова тръгва на стоп от Белоградчик, за да отиде в кметството в белоградчишкото село Извос. Често обаче и се налага да обикаля и съседните села Горен, Долен Чифлик и Пролазница.

 

Децата на 86-годишната баба Пена живеят далеч, затова тя разчита единствено на кмета. В съседната къща в село Горен Чифлик, 82-годишната баба Светла пък се нуждае от дърва за зимата. „Което ми трябва всичко към нея се обръщам. Имам деца в Белоградчик, но те работят. Което ми трябва я карам нея. И лекарства ми купува и нещо за ядене и всичко”, разказва Светла.

 

В четирите села живеят общо 88 души, почти всички са пенсионери. За ги зарадва, Савина изпраща на всеки един от тях за рождените дни картичка.

 

В съседното село Пролазница, точно по обяд три дни в седмицата пристига хляба. Доставя се безплатно от социалния патронаж. В селото живеят едва 15 души, никой не си спомня откога там няма магазин. Най-младият жител е на 67 години, а най-възрастният е на 84.

 

Хората са убедени, че дори и за тази клечка кибрит могат да се обадят на кметския наместник. „Старая се да им помагам със всичко, което по силите ми”, казва Савина. И докато хората разчитат и денем и нощем на Савина, нейния работен ден приключва отново на автостоп... до следващия ден.

 

Репортер: Биляна Борисова