Единственият начин студентите по медицина у нас да научат повече са семинари с лекари-специалисти

Няма обучение по редки болести. Единственият начин студентите по медицина у нас да научат повече са семинари с лекари-специалисти. Такива семинари обаче не могат да подготвят бъдещите лекари за диагностициране и лечение на тежки и рядко срещани заболявания. Затова и студенти, и лекари, и пациенти настояват обучението по медицина да се промени.

 

След 6-годишно обучение по медицина, през декември Елеонора Христова ще се дипломира като лекар. Но ако не са информационните семинари и конгресите за редки болести, в които участва по желание, признава, че знанията й за тях щяха да бъдат оскъдни.

 

За семейство Сивакови, чийто син от две години е с диагнозата муковисцидоза и от адекватното лечение зависи  животът му, ситуацията не е никак комична.

 

За да се усвояват навреме новостите в медицината, а не да се тича след тях, час по-скоро трябва да се актуализират единните държавни изисквания, по които се обучават студентите по медицина, смятат и специалистите по редките болести.

 

Студенти-медици, лекари и Асоциацията на хората с редки болести имат готовност след изборите да предложат на Министерството на образованието примерен учебен план.  Знанията, които ще дава той на студентите, ще е шанс за хората с редки болести и за родителите на болни деца.

 

Репортер: Екатерина Костова