Само за няколко часа телефоните в НАП прегряват, тъй като много хора са дали данните си

Компютърни спецове се представят за данъчни. Хиляди българи получиха за добро утро благата вест: "Данъчните имат да ви връщат пари. Дайте детайли за сметката си". Оказва се че това е поредната интернет измама, която вече е в полезрението на ДАНС. 

Още по темата

 

Анелия е една от многото, които получават добрата новина. И понеже трябва да получава пари от НАП, първоначално се хваща на въдицата. Късметът е, че имейлът е написан на английски и това спира много хора да дадат сметките си. Има обаче и клъвнали на така наречената "фишинг" атака. 

 

Оказва се, че има и друга група пострадали – тези, чийто английски не е съвсем добър. Те са шокирани, защото разбират друго - да дават почти 1000 лева. Само за няколко часа телефоните в НАП прегряват, тъй като много хора са дали данните си.

 

Атаката е започнала около 22.00 часа снощи. До 8.00 часа сутринта, когато се получават първите обаждания, вече има десетки, изпратили данните си. Експерти посъветваха, че първото, което човек трябва да направи, е да се обади в банката и да блокира сметката си.

 

От НАП напомнят, че никога не са искали и няма да поискат по електронен път данни за банковата сметка. Те не биха поискали и адреса по банков път, защото това се води лична информация. Цялата кореспонденция на приходната агенция е официална и на хартия. Ако е по електронен път, тя е с електронен подпис на служителя.

 

Експертите съветват още никога да не попълваме лични данни в електронно съобщение. Няма банка или институция, която би ви поискала това.