Причината е, че той не е лишено от свобода лице и жалбата е преждевременно подадена

Софийският градски съд (СГС) няма да уважи жалбата на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата за процесуална принуда и задържане под стража за 72 часа. Според съда, към момента Цветан Василев не е лишено от свобода лице и жалбата е преждевременно подадена и в този смисъл недопустима. 

 

Споровете между прокуратурата и защитата бяха по два въпроса – дали Цветан Василев се укрива или не, както и какъв прецедент би бил една евентуална промяна на мярката.

 

Защитата обясни, че многократно е обяснявала къде точно се намира издирваният банкер Цветан Василев. Дори веднъж е давал епикриза за болница във Виена, в която се е лекувал, на която е бил написан адреса на болницата. Според адвоката всички са знаели къде е банкера, но никой не е направил нищо, за да го издири или призове.

 

Издирваният от Интерпол български банкер Цветан Василев всъщност се намирал в Белград и работел за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Новината беше съобщена от адвоката му Константин Симеонов, с който разговаряхме по телефона. 

 

Според него, българските власти много добре знаели, че Цветан Василев се намира в сръбската столица, даже, според адвокат Симеонов, банкерът въобще не се укривал. Не се прибирал в България обаче, защото трябва да бъде арестуван. От прокуратурата веднага разпространиха съобщение, в което казват, че издирването на Цветан Василев не е тяхна работа, а е задължение на Интерпол. Адвокатът на Цветан Василев пък съобщи, че е внесъл в съда искане за промяна на наложената му мярка за неотклонение - задържане под стража.