Лекарският съюз ще настоява да бъде променен основният пакет от здравни дейности

НЗОК и Българският лекарски съюз (БЛС) са единодушни, че трябва да се коригират клиничните пътеки и да се мисли за въвеждане на нови дейности и извеждане на други от болничната в извънболничната дейност, пише БГНЕС.

 

Започна подготовката на новия Рамков договор за 2015 и първите срещи между Надзорния съвет на здравната каса и Лекарския съюз са вече факт.

 

От Лекарския съюз и Здравната каса са готови за анализ на алгоритмите на клиничните пътеки, за да се оптимизира болничната система. Прегледът на пътеките трябва да доведе до по-качествена здравна грижа за хората, заяви управителят на касата доктор Румяна Тодорова. 

 

Лекарският съюз ще настоява да бъде променен основният пакет от здравни дейности, покривани от касата и в него да се включат две нови процедури - анестезия и работата на патоанатомите. Те са двете основни рискови специалности в България, за които се очаква да няма кадри. За целта ще са нужни около 40 милиона лева.

 

Ще продължи да се настоява и някои дейности да излязат от Касата, като например лечение на редки заболявания. Те трябва да са в Министерството със специализиран фонд. Същото е и за интензивното лечение като част от спешната помощ.