Това може да се окаже действен способ за лечения на макулодистрофията

Японски специалисти присадиха на 70-годишен пациент, болен от макулодистрофия, ретина, отгледана от стволови клетки, предаде БГНЕС.

 

Японският държавен институт по естествени науки, който провежда клиничните изпитания на метода, определи операцията като успешна.

 

Макулодистрофията поразява ретината на окото и една от основните причини за слепота при възрастните хора. Съществуващите сега методи на лечение на това заболяване могат само временно да отстранят симптомите му.

 

В института Рикен смятат, че трансплантацията на отгледана от стволови клетки ретина може да се окаже действен способ за лечения на макулодистрофията.

 

В първите в света клинични изпитания с използване на стволови клетки в Япония ще вземат участие още петима пациенти със заболявания на очите на възраст над 50 г., на които ще бъдат направени аналогични операции.

 

След като през 2012 г. професорът от университета в Киото Шиная Яманака бе отличен с Нобелова награда по медицина за откриването на метода за производство на стволови клетки от обикновени клетки на организма, в Япония активно се разработват нови методи за регенеративна медицина. Японското правителство планира да отдели повече от 110 милиарда йени (над 1 милиард долара) за изследвания в тази сфера през следващите десет години.