Дървеният павилион, част от европейската архитектурна асамблея, е изгорял до основи

Дървена архитектурна инсталация във Велико Търново изгоря тази нощ до основи. Проектът е част от европейската асамблея по архитектура. Тя събра над 550 чуждестранни студенти и техните проекти в старата столица. За по-малко от месец обаче това е вторият случай на палеж на атрактивните инсталации.

 

Дървеният павилион е сред многото нестандартни проекти, разположени на различни места в старата столица. Късно снощи обаче вандали подпалили конструкцията, която е до входа на историческия музей и архитектурното творение изгаряло до основи. Авторите на проекта са в шок от случилото се.

 

Вандалската проява и посегателството над творчеството, авторството и таланта на младите архитекти предизвика възмущение и недоволство сред гостите и жителите на Велико Търново.

 

Само преди месец заради вандали изгоря и друга архитектурна инсталация - дървен павилион „Камера обскура“ край паметника на „Асеневци“. За съжаление конструкциите не могат да бъдат възстановени, тъй като организацията не може да предостави необходимите средства.

 

Репортер: Юлияна Цанева