Той спешно се нуждае от държавна субсидия

Вторият по големина манастир у нас – Бачковският, е изправен пред фалит. Ако държавата не отпусне субсидия, каквато се дава на Рилския, Бачковската Света обител може да затвори врати завинаги. А сградите в комплекса, които са национални паметници на културата, може да останат на произвола на съдбата. 

 

Макар че църковните закони изключват материалното и дават превес на духовното, се оказва, че без пари манастирът не може да съществува. Разходите на Бачковския манастир са около 1 милион лева годишно и далеч надхвърлят приходите. 

 

Бачковският манастир е на самоиздръжка и в момента заедно с Троянския манастир водят тежки преговори с държавата - като национални паметници на културата да получават годишна субсидия. Такава в момента се дава само на Рилския манастир - около 850 хиляди лева на година. Бачковският манастир настоява да получава 200 хиляди лева годишна помощ от държавата.

 

Бачковският манастир се издържа основно от дарения на богомолци и спонсори. Не получава и стотинка от държавата и Светия Синод.

 

Само за отоплението на манастира са необходими 80 хиляди лева. 240 хиляди годишно се дават за издръжката на Пловдивската духовна семинария и академията. Всеки месец за заплати манастирът отделя по 25 хиляди лева.

 

Освен от продажбата на свещи и от таксите за кръщенета и венчавки, манастирът получава пари и от 50-те павилиона на Бачковската чаршия.

 

Манастирът има 3 000 декара гори, но от тях приходи не може да получи, защото няма лесоустройствен план. А в момента средства са нужни и за стенописите в манастирския храм, където е чудотворната икона на Богородица. 

 

За да не фалира манастирът, игуменът чака новото правителство, за да поиска от него спешно 200 хиляди лева.

 

Бачковският манастир в момента води тежка съдебна битка с държавата, за да получи нотариален акт за собственост. Имайки такъв, обителта ще може да кандидатства по европейски програми за поддръжка на сградите. Засега манастирът разчита на дарения на богомолци и спонсори, за да не фалира.

 

Репортер: Благой Бекриев