Музеят на вазовата героиня тъне в разруха

Една от емблематичните сопотски сгради от времето на Възраждането - Радиното училище, се руши. Сградата, известна от романа “Под игото“, търси пари за ремонт във Фейсбук.  

 

На апела за спасяването на вековното училище в социалната мрежа откликнал само един български студент в Англия. За бездушието на институциите и за щедростта на българите към паметниците на културата разказа екип на Нова телевизия. 

 

Радиното училище днес разказва не урок за Възраждането, а поредната история от съвремието ни - за безпаричието и безхаберието. Кофите с вода не са от времето на Вазов, нито пък са част от експозицията. Те са символ на започващата разруха.

 

На няколко места покривът на сградата тече от година. Дърворезбата по тавана е пропита с влага. Водата, която се стича по възрожденските стени, руши не само мазилката, но и подкопава основите на къщата.

 

Радиното училище е на близо два века. Последно ремонт на сградата е правен преди 15 години по проект „Красива България“. Оказал се обаче некачествен. Освен течовете вътре, фасадата отвън също се руши.

 

Всеки опит да бъде спасено училището удря на камък, защото то е културен паметник от местно, а не от национално значение. 8700 лева са необходими за спешния ремонт на сградата, но нито един кандидат-депутат не дал и стотинка. Затова директорът на музея публикувал апел в социалната мрежа.

 

В стаята на Рада Госпожина и до днес се пазят пясъчните дъски на учениците от романа „Под игото“, а пред тях 11-годишният Златан повтаря девиза на учителката: „Всяко нещо на мястото си и всяка работа на времето си”. Дано това е урок за безхаберието на държавните чиновници.

 

Репортер: Благой Бекриев