Най-ранният известен чертеж на хеликоптер е направен от Леонардо да Винчи през 1483-та

Отбелязваме 75 години от конструирането на първообраза на съвременния хеликоптер. В началото на 40-те години на 20 век руският имигрант Сикорски демонстрира първия полет по устойчива траектория с машината подобна на вертолет.

 

Най-ранният известен чертеж на хеликоптер е направен от Леонардо да Винчи през 1483-та. Първият патент е регистриран в Англия няколко века по-късно от Хенри Брайт. Първият контролируем вертикален полет е извършен през 1907-ма от французина Пол Корню.

 

30 години по-късно руският имигрант Игор Сикорски конструира първообраза на съвременния хеликоптер. Той е с трилопатен носещ винт с мощност 75 конски сили. 75 години по-късно хеликоптерите са незаменима част от живота на всички ни.

 

Днес тези мощни птици в небето помагат повече от всякога. При бедствия, аварии, тежко ранени или изгубени хора. С тях се гасят пожари и се доставят помощи.

 

Капитан Петков лети на хеликоптер вече 30 години. Участвал е в хуманитарни мисии на ООН по целия свят. Скоро спасява момче при тежка катастрофа край Лом. "Преди 70 години въобще никой не е можел да си помисли, че такава дейност ще се развие и ще има техника, за да се помогне на човешки живот", категоричен е той.

 

Голямата маневреност и достигането до труднодостъпни места правят хеликоптерите незаменим помощник.

 

Някои хеликоптери изпълняват санитарна авиация и спасява хора в беда. Оказва се обаче, че този вид услуга почти не се използва у нас. „Аз това не мога да си го обясня! Тъй като колегите в една малка Словакия имат 7 хеликоптера от 7 бази и изпълняват над 1000 спасителни мисии за година", заяви управляващият партньор в компания за хеликоптери Георги Спасов.

 

Държавата обаче не използва наличната у нас техника за светкавичното спасяване на хора.

Преди месеци хеликоптерът спасява момиче паднало с делтапланер край Говедарци, а цялата процедура е отнела 45 минути. За последните 75 години хеликоптерите са минали пет поколения на модернизация, за да служат на човека.

 

Така видяхме как са изглеждали хеликоптерите преди цели 75 години, а само можем да си представим как ще изглеждат след 75 години по-късно.