СЗО вероятно ще изрази официално становище за двете страни съответно в петък и понеделник

Очаква се Световната здравна организация да обяви край на ограничените епидемии от Ебола в Сенегал и Нигерия съответно в петък и понеделник, предадоха световните агенции, цитирани от БТА, като се позовават на комюнике на организацията.

 

"Ако активното наблюдение продължи и не бъде регистриран нито един нов случай, СЗО ще може да обяви края на епидемията в Сенегал на 17 октомври, тъй като ще са изминали 42 дни след регистрирането на последния случай на заболяването, и също в Нигерия на 20 октомври", се казва в комюникето.

 

Предстоящото съобщение ще даде на света известно успокоение на фона на епидемията, която е все още извън контрол в другите три западноафрикански страни, смята СЗО. Световната здравна организация реши да раздели страните, засегнати от ебола, на две групи. В първата влизат Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, а във втората - Нигерия, Сенегал, САЩ и Испания, посочва АФП.

 

Данните за епидемията в Нигер и Сенегал остават непроменени от доста време - 20 случая, от които 8 смъртни, в Нигерия и само един случай в Сенегал.