За момента само един човек е бил заразен със смъртоносния вирус – 26-годишна медицинска сестра

Общо 76 здравни работници в САЩ може да са били изложени на вируса Ебола, когато са имали преки или непреки контакти с пациент от Либерия, починал миналата седмица в болница в Далас, съобщават американските санитарни власти, пише БТА.

 

За момента само един човек е бил заразен със смъртоносния вирус – 26-годишна медицинска сестра, която вчера каза, че се чувства добре. Първоначално властите съобщиха, че 48 души са имали контакт с либериеца Томас Дънкан преди той да бъде хоспитализиран на 28 септември. Никой от групата не показа симптоми на болестта след двуседмично наблюдение. 

 

Новата рискова група включва всички, които са влизали в болничната му стая, както и тези, които са обработвали кръвните проби на болния, заяви д-р Томас Фрийдън, директор на Центъра за контрол и превенция на заразните болести. 

 

Той призна, че американската медицинска сестра може би нямало да се зарази с Ебола, ако специален екип за бързо реагиране беше изпратен в Далас незабавно, след като либериецът там е бил диагностициран.