Загубата на работа и промяна в лихвата са другите причини за отлагане на покупката на имот със заем

Покупките на имот с изцяло собствени средства са около 70% от сделките, а само около 30% са с ипотечен кредит, показват данните на Кредит Център за септември. Страховете се дължат основно на липсата на традиции в ползването на ипотечни кредити у нас. 

 

Втори по значимост са опасенията, свързани със загуба на доходи. Близо 30% от клиентите търсят гаранция в случай на безработица. Другото нещо, което плаши почти половината от потребителите, е рязката промяна в лихвените нива. Под 20% е делът на клиентите, които споделят опасения за спад в стойността на имота. 

 

Средният размер на кредитите за страната през септември отчита ръст и е 35 352 евро. Съотношението между еврото и лева пак е в полза на родната валута, която заема дял от 88% от всички при 85% за последния летен месец август. 

 

Покачва се възрастовата граница на най-активните кредитополучатели. Близо половината от тях през септември са на възраст между 36 и 45 години, а тези над 45-годишна възраст заемат дял от над 15% от всички. Най-младите са общо 3.8% от потребителите на ипотеки през изминалия месец, показват още данните.

 

Най-желани остават кредитите между 10 и 30 000 евро. През септември те вече са над 55% от всички. Около ¼ от ипотеките са на стойност между 30 000 и 50 000 евро, а най-скъпите – тези над 90 000 евро, заемат дял от 4.2%. Най-ниските по размер заеми – до 10 000 евро, са 3.4% от всички през септември.

 

Само 0.4% от всички кредити са изтеглени за лично ползване. Останалите са използвани за придобиването на жилище. 

 

Най-предпочитаният срок остава този между 16 и 25 години – над 45% са избрали този период за погасяване на задълженията си. Вторият по популярност е този между 21 и 25 години, като най-дългият – над 30 години, е изборът на едва 1.4% от потребителите. До 10 години ипотеката си ще изплащат 2.7% от потребителите на ипотечни кредити през септември. 

 

Финансиране на 60% до 70% от стойността на имота продължава да ползва най-голям дял от кредитополучателите – 26%. С 1% расте делът на най-сериозното външно финансиране и през септември този дял е 3%. Кредит, покриващ най-малко от стойността – до 40%, е бил изборът на 6% от потребителите на кредити.