Здравното ведомство проведе две открити процедури, които обаче са завършили без резултат

Кризата с ваксините за новородените клони към своя край.

 

Служебното правителство даде съгласието си министърът на здравеопазването да проведе процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина. Срокът за представяне на оферти е до 14 октомври, пише БГНЕС. 

Още по темата

 

Ваксината е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България. 

 

В резултат от законодателни промени от 1 април тази година осигуряването на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации е прехвърлено от НЗОК към Министерството на здравеопазването. В изпълнение на това задължение са проведени две открити процедури, които обаче са завършили без резултат.

 

Към настоящия момент всички деца, родени след 1 юни 2014 г., подлежат на имунизация с шествалентна ваксина. С оглед на непредвидените обстоятелства тези деца все още не са имунизирани. 

 

Неимунизирането крие сериозни рискове от възникване и разпространение на тежки инфекции, свързани с висока смъртност и инвалидизация. Шествалентната ваксина се използва за провеждане на основна имунизация в три приема на децата, като с нея се постига имунизационна защита. Без нея биха възникнали взривове и епидемии от заразни заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата, обясняват здравните специалисти.