Смъртоносният вирус не може да се разпознае веднага

На летищата в София и Пловдив всички пътници минават през термокамера като превантивна мярка срещу разпространение на Ебола. На аерогарата във Варна обаче тя не работи. 

Още по темата

 

Термокамерата на пловдивското летище е инсталирана в зоната за митнически контрол и още с подаването на документите за проверка се знае дали пасажерът има висока температура. Целият екип на аерогарата е обучен как да реагира в извънредна ситуация. 

 

Оказва се обаче, че термокамерите не дават 100-процентова гаранция, че властите ще установят на момента, ако даден пътник е заразен с Ебола. Човек може да бъде заразен в инкубационен период без никакви оплаквания и да мине през термокамерите, без да се установи проблем.  

 

Смъртоносният вирус не може да се разпознае веднага. Термокамерата на варненската аерогара е била демонтирана, за да се премести в новоизградения терминал. За да се случи това обаче, трябва да има издадена заповед на здравния министър, защото устройството е собственост на здравните власти и се обслужва от тях. Такава заповед към момента няма, уточняват от Регионалната здравна инспекция във Варна. 

 

Междувременно от ВМА съобщиха, че екип от лекари се подготвя за реакция при евентуален случай на заразен с Ебола у нас. Военна болница очаква и изолационната носилка, с която заразени с Ебола транспортират.