Парамедиците, които ще управляват модифицираните автомобили, ще могат да достигат скорост до 300 км/ч.

Новата линейка в Дубай е "най-бързата в света". Тя беше представена на най-големия технологичен панаир в Персийския залив Гитекс по време на бляскаво събитие в дубайски стил, информират Би Би Си и БГНЕС.

 

Панаирът е част от програма за "интелигентно правителство", инициатива, подкрепяна от населението на ОАЕ, което е запалено по новите технологии. Спортните коли не са рядкост по улиците на Дубай, но за първи път властите използват луксозни автомобили в услугите за гражданите. Дубайската полиция също разчита на няколко суперлуксозни коли.

 

Парамедиците, които ще управляват модифицираните автомобили "Лотуст Евора", ще могат да достигат скорост до 300 км/ч. Здравните власти се надяват, че спортната кола ще помогне за намаляване на времето за реакция при извънредна ситуация до осем минути, почти наполовина спрямо сегашните около 15 минути.

 

"Една секунда може да се окаже разликата между живота и смъртта", заяви един от водачите на автомобила Заид Ал Мамари, парамедик от Службата за спешна помощ в Дубай.

 

Двуместният автомобил "Лотус Евора" няма да може да транспортира пациентите, но идеята е парамедиците с луксозната кола да стигат първи и да започнат да оказват първа помощ, докато пристигнат конвенционалните линейки.

 

Петдесетимата парамедици в Дубай ще трябва да вземат специални уроци за шофиране преди да се качат на "Лотус Евора" за 160 000 долара. Новият флот от луксозни линейки включва също коли Форд Мустанг, а скоро ще разполага и с Шевролет Корвет. Те ще започнат да се движат в края на годината.