Най-засегнати са пушачите и хората в градовете

От хронична обструктивна белодробна болест в световен мащаб умират над 3 милиона души годишно. Най-засегнати са пушачите и хората в градовете. 

 

При Велико Великов хроничната обструктивна белодробна болест е в напреднал стадий. Диагностициран е преди десет години, от тогава спира и цигарите.

 

„Започнах да се изморявам неимоверно много, обаче с упоритост преодолявах преумората, но идва време, когато става по-тежко. Преди това съм работил в не много здравословна среда. Имаше запрашавания, газове, пушаци”, каза пациентът Велико Великов.

 

Цигарите, мръсният въздух и лошите условия на труд са причините за белодробното заболяване. У нас точна статистика за болните няма, но експертите са категорични, че случаите се увеличават.

 

Какви са симптомите?

 

„Кашлицата и то хроничната кашлица, продължаваща повече от два месеца. Разбира се задухът, лесната умора. Всяка седмица около пет пациенти с хронична обструктивна болест приемаме на лечение в отделението. Около 15-20 пациента на месец“, обясни доц.д-р Йордан Радков, началник на клиника “Белодробни заболявания“-МБАЛ “Света Марина“ - Варна.

 

Лекарите са категорични, че профилактичните прегледи трябва да са по-чести. 

 

„Това, което предлагаме при изготвянето на следващия рамков договор, е да се увеличи броят на прегледите на диспансерно наблюдаваните пациенти. На този етап те са два, ние предлагаме да станат четири“, каза доц. д-р Диана Петкова, нач.отделение „Белодробна клиника“ - МБАЛ“Света Марина“ – Варна.

 

Лечение за тази болест няма, но пациентите могат да имат качествен живот, ако диагнозата се постави на време. Затова утре стартира национална скринингова кампания в 12 града. Всеки, който желае, може да се изследва само за няколко минути.

 

Репортер: Нивелина Няголова