В няколко големи града вече има споразумение от каква цена започва тарифите

До края на месеца ще стане ясен новият праг на тарифите на таксиметровите услуги в различните райони страната.

 

Изискването е заложено в Закона за автомобилните превози. В няколко големи града вече има споразумение от каква цена започва тарифите. Бургас е един от първите, който ще въведе единен праг.

 

В морския град се предвижда услугите да бъдат съответно 75 стотинки за дневна и 85 стотинки за нощна тарифа.Това на практика означава, че цените покрай морето може да поевтинеят, тъй като в момента жълтите коли возят съответно на 79 и 89 стотинки. 

 

Част от малките таксиметрови компании са притеснени, тъй като за тях означава поскъпване и то драстично. Те в момента возят на 59 стотинки дневна и 69 – нощна тарифа. За тях означава скок в цената със 16 стотинки на километър.

 

„Понеже ние имаме определена максимална тарифа от 1,30 лева, който иска, може от 75-85 стотинки до 1,30 лева да си калкулира каквато иска цена на пробега на километър”, обясни общинският съветник Димитринка Буланова. 

 

 

Минималният праг на таксиметровите услуги предварително е обсъждан с браншовите структури на таксиметровите превозвачи, така че не се очаква масово недоволство. Дали обаче това ще се случи - предстои да видим.

 

Репортер: Цеца Алексова