България ще има своето правителство в следващите две седмици, смята той

"Вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици и вярвам, че то ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес се среща с австрийския си колега Хайнц Фишер, предаде БГНЕС. 

 

"Всяка една реформа създава повече сигурност", според Плевнелиев. "Реформата в сектор "енергетика" не може да бъде отлагана повече и ние го осъзнаваме много добре. Проблемите в българската енергетика и на чуждестранни инвеститори в българската енергетика са, че регулаторът е политически зависим и, че в България в последните 10 години нямаме честен дебат по енергетиката и приоритети й", коментира Плевнелиев.

 

Според него ако се засили идеята за Енергиен борд, ако заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие се довърши стратегията в сектор "енергетика", ако страната е силна в изпълнението на стратегията, само след 1-2 години институциите ще бъдат в друго състояние. 

 

"Повече от ясно е, че българските институции не са перфектни и имаме какво да подобрим в работата им", каза Плевнелиев. "Догодина вероятно ще имаме ръст на икономиката от 1,5%. Ако политиците се обединят наистина, ако успеем да излезем на високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и ръст", добави той.