Британски учени направиха т.нар. "виртуална аутопсия" на неговата мумия

 

Женски ханш, изкривени стъпала, изпъкнали зъби и може би дори психически проблеми е имал великият фараон Тутанкамон. Това стана ясно след като британски учени направиха т.нар. "виртуална аутопсия" на неговата мумия. Какви други тайни около смъртта на древноегипетския владетел разкри това необикновено изследване разказа екип на "Събуди се”.

 

Дете на брат и сестра - на тази версия учените отдават физическите и психически проблеми на великият Тутанкамон или Тутанхамон, както всъщност е правилно да бъде наричан. Направеният генетичен анализ показвал и хормонален дисбаланс, но каквато и да е истината, интересът към Тутанкамон не напуска учените вече близо един век.

 

Тленните му останки били положени в четири позлатени ковчега, поставени един в друг и три саркофага. Гробницата му пък се счита за най-величествената откривана до този момент.

 

Освен белега били открити и сплитания на прешлените. Според учените, за да завърти главата си, владетелят трябвало да извърта цялото си тяло. Половин век и 2000 компютърни сканирания по-късно обаче излиза нова версия за смъртта му. 

 

Последното изследване показа, че той е имал счупване на крака някъде около коляното и се предполага, че смъртта се дължи на падане от колесница. Или пък на гангрена в следствие от счупването, колебаят се учените. Версията за проблеми с крака се потвърждава и от 130-те бастуна намерени в гробницата. И докато се чудим как точно е загинал 19-годишният фараон, поне вече знаем как е изглеждал.