Университетската болница в Пловдив е натрупала най-много задължения - 45 милиона лева

Дълговете на болниците все по-големи. Размерът им достигна внушителните 410 милиона лева. Ще се стигне ли до затваряне на болници и връщане на пациенти?


Университетската болница в Пловдив е натрупала най-много задължения - 45 милиона лева. Причините за това са няколко - недофинансираните клинични пътеки, системното и неритмично изплащане на пари от Здравната каса към болницата, както и големият брой неосигурени пациенти, които минават от тук.


В подобно положение, но със значително по-малки дългове са и други големи болници в страната. Като държавната в Стара Загора, Пирогов, Университетската болница“Света Анна“ във Варна и Алектсандровска болница. Те също имат проблеми с финансирането. Но кое кара болниците да трупат дългове и да се задъхват?


Голяма част от дълговете в пловдивската болница са за доставката на лекарства. Дълговете се трупат заради огромния брой пациенти - 100 000 годишно.


„Ние изработваме една дейност, но тя ни се плаща с три месеца закъснение. Ето поради това в момента имаме увеличение на просрочените задължения. Нашата болница има конкретно 7 милиона лева, които трябва да получи от Здравната каса за извършена дейност, която се явява над лимита”, обяснява проф. Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ „Св.Георги”- Полвдив.


Недофинансираните пътеки също водят до дългове. Често се налага пациентът да бъде лекуван по-дълго време и с по-скъпи медикаменти от това, което касата е предвидила.


Болниците като Свети Георги в Пловдив, чиято спешност е денонощна поемат основният поток от неосигурени пациенти. Законът им забравянва да ги връщат, но за прегледа и консумативите за тях - никой не плаща на болницата.


„Пълно безумие. Пълен ад. Ако смятате, че е нормално един доктор тук да плеглежда 15 души, значи е нормално”, пита се д-р Пламен Милушев - дежурен лекар в Спешно отделение-Пловдив.
„Ако се налага такъв, който не е осигурен и трябва да се приеме в болница, дори и да няма възможност и това зависи живота му, ние го хоспитализираме”, твърди старшата мед. сестра Иванка Топалова.


„Мисля, че ако всеки се осигурява положението няма да е такова, защото дъщеря ми е чакала до един часа да и свърши работния ден със спазъм. Тя е ренгенов лаборант. Да дойдем пред спешен кабинет и да чакаме един час да я приемат, явно заради неосигурените, които се надяват на спешния кабинет, за да минат безплатно”, обяснява Атанаска Говедарска.


Възможно ли е, ако болниците продължат да трупат дългове, да се стигне от отказ на медицинска помощ.


Дълговете са общи на всички ни. Държавата - това сме ние и ако има дългове, те са натрупани от всички нас”, твърди пациентът Диана Стойчева.


Засега не се очаква фалит на болници, но здравните заведения очакват финансова инжекция от държаватга, за да продължат да нработят нормално.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев