Общо 12 души загинаха при инциденти, свързани с лошото време в страната от средата на октомври

Още по темата

Над 1 милиард евро могат да стигнат щетите само в една от пострадалите общини след проливните наводнения и свлачища в Северна Италия, предаде БГНЕС. 

 

В Сесто Календе, малък град близо до Лаго Маджоре и швейцарската граница, централният площад приличаше на голямо блато, а шепата чували с пясък не успяват да предотвратят навлизането на водата в приземните етажи на къщи и магазини. 

 

Общо 12 души загинаха при инциденти, свързани с лошото време в страната от средата на октомври. Сред трите жертви през уикенда бяха пенсионер и внучката му, които бяха погребани живи, когато свлачище повлякло къщата им на брега на Лаго Маджоре рано сутринта в неделя. Това е третата подобна трагедия за по-малко от една седмица.

 

Клаудио Бурландо, губернатор на област Лигурия, която включва цялата Италианска ривиера, заяви, че причинените щети само в неговия район миналия месец надхвърлят един милион евро. 

 

Highslide JS
Снимка: БГНЕС

Освен разходите по разчистването, посеви за милиони евро са били унищожени и много полета са станали неподходящи за земеделие. Освен това магистрали и друга инфраструктура, включително гробището в Генуа, където през уикенда бяха отнесени ковчези, ще трябва да бъдат ремонтирани с държавни средства.

 

Най-големи разходи ще погълне подобряването на водните системи, които се оказаха неспособни да се справят с извънредни условия. При посещението си в главния град на Лигурия секретарят на кабинета Грациано Делио заяви, че настоящите ограничения на държавните разходи ще бъдат отменени, за да се гарантира, че местните власти ще направят това. 

 

"Пактът за стабилност (програмата за икономии) няма да е проблем за тези, които преживяха природни бедствия", каза той и допълни, че правителството е отделило три милиарда евро за осигуряване на безлихвени заеми на местните власти, планиращи ремонтни работи.

 

Метеоролозите съобщиха, че валежите няма да спрат до сряда, което увеличи опасенията, че главната река в Лигурия По може да излезе от коритото си.