Анонимни мъже звънят на фирми, представят се за служители в регистър Булстат

 

За нов вид телефонни измами сигнализираха зрители на Нова ТВ. 

 

Анонимни мъже звънят на фирми, представят се за служители в регистър Булстат и искат годишна такса, каквато не съществува. 

 

Става въпрос за класическа телефонна измама, с цел да се рекетират фирмите, но този път е замесена държавна институция. Измамите се правят от фирма, която си е направила сайт с подобно име на регистър Булстат. Звънят на произволни фирми, за да им искат 170, 180 лева годишна такса и си прибират парите с наложен платеж. Това по никакъв начин няма как да се направи от държавна институция, каквато е агенцията по вписванията. Обадих се и на телефона, от който звънят на клиентите си и стана още по-ясно, че е измама. 

 

За новия вид измама ни разказа адвокат Катя Глушкова. Потърсили я нейни клиенти. Обадихме се на мобилния телефон, от който звънят измамниците и се представихме за фирма, от която връщаме обаждане. Оттам ни вдигнаха с„Булстат, добър ден.” 

 

Господинът дори обясни, че ще ни направи услуга и ще ни опрости таксата за миналата година, която са пропуснали да ни поискат, стига да си платим новите 170 лева. А за тях щели да ни изпратят куриер. 

 

В края на разговора ни се оказа, че мъжът дори не е запомнил от коя фирма се обаждаме, въпреки че преди това ни обясни как именно нашата фирма не си е плащала мнимата такса от две години. 

 

Сигнализирахме за проблема в Агенция по вписванията. От там категорично заявиха, че не събират никакви такси.

 

От Агенцията призовават при подобни случаи да алармираме при тях и в полицията или прокуратурата. Адвокат Глушкова пък директно е подала сигнал в прокуратурата. 

 

От прокуратурата ни увериха, че са възложили експресна проверка на СДВР, а ние ще очакваме резултата от нея. 

 

След като излъчихме част от репортажа в обедната емисия новини, с нас се свърза управителят на фирмата – Иван. Той обясни, че този рекет е правен от негов служител – Янислав, без знанието на останалите. Затова Янислав ще бъде уволнен от работата си. Очакваме след нашата намеса тези измами да спрат.