Килимите вече са под защитата на ЮНЕСКО

 

Освен нестинарството и Бистришките баби, вече и чипровските килими получават защита от ЮНЕСКО

 

Станът, на който се тъкат традиционните чипровски килими е дървен, ръчно изработен, вертикално поставен. Килимарството е познато в Чипровци повече от 300 години. В града има семейства, в които килимарството се предава от поколения. 66-годишната Цветана седи пред стана още от дете. Научила се от майка си. „Сама съм си сядала покрай нея и съм тъкала и така съм се научила”, разказа жената. 

 

Всеки един килим се изработва на ръка с вълнени конци, оцветени най-често с естествени багрила. Най-характерното за чипровското килимарство са различните елементи които се вплитат в тях.
Първите сведения за чипровските килими са още от средата на 18 век. „Тъкачките не тъкат по модели, те тъкат с ума си, те помнят всичките модели, които са тъкали техните баба, прабаби, майки”, обясни Анюта Каменова-Борин, директор на Историческия музей в Чипровци. 

 

От години традицията в чипровското килимарството замира. Младите нямат желание да се научат, защото не могат да се издържат с този занаят. Все пак в местното училище се опитват да подържат традицията на ръчното тъкане жива. Там на стана работят 18 деца от първи до осми клас. Върху чипровски килим стъпват и много известни личности. Това са британското кралско семейство, холандската принцеса Беатрикс и дори Мик Джагър. 

 

Репортер:  Биляна Борисова