Правителството започна с обещание за 2 млрд. лева в саниране на сгради, поясни Георгиева

1 милиард евро за нови работни места ще влязат в българската икономика по програмата за възстановяване на европейската икономика. За това се договориха заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и премиерът Бойко Борисов. 

 

"Преди две седмици ЕК взе решение да размрази парите по Оперативна програма "Околна среда", а днес взе решение да започне първата от новите програми - това са 1 млрд. евро предимно за откриване на нови работни места”, поясни Георгиева.

 

Тя заяви, че идва в София и във връзка с решението за приемането на инвестиционен план за 315 млрд. евро за Европа. 

 

"Говорихме с премиера, че има много интересни проекти в сферата на енергийната ефективност. Правителството започна с обещание за 2 млрд. лева в саниране на сгради, така че да оправим жилищния си фонд. Такава програма може да кандидатства", каза още Георгиева.

 

По думите й четирите приоритета на инвестиционния план са инфраструктура, дигитален пазар, енергетика и иновации. Фондът ще се раздели на две - за големи проекти и за малки и средни проекти. Според Георгиева в Европа пари има, но няма доверие в инвеститорите, че той може да влага парите си без голям риск.