Първите експонати вече са изложени, а входа за посетители ще е безплатен

Музей на света - от сътворението до наши дни - издигат в пловдивското Ново село. Музеят е под открито небе, на площ от 10 декара, и всичко е с подръчни средства. Разположен на площ от 10 декара. По експонатите още се работи.


Първите експонати вече са изложени в Музея на открито. Той е разполжен върху скалистите планини над селото. Скоро тук ще има неандерталци, пещера, езеро с животни от неолита и оръдия от Първата и Втората световна война.


Канцелариите на кметството в Ново село са превърнати в творчески ателиета. Бай Борис с подръчни материали извайва неандерталците, които скоро ще обитават музея на открито.


„Малко трудоемка работа. Предимно материалите, които се слагат тук това е цимент, усилен цимент с пясък и речни камъчета ситни. Излива се трудно, но се справяме. Една фигура така около 7-8 дни”, обясни Борис Караджов.


С архаичния вид на фигурите се заела директорката на местното училище.


„Стараем се да бъдат така направени, че да са на 100% сякаш истински. И да се върнем в онова време, в което те са живели - с кожите, с косите, с брадите”, разказа директорът на местното училище Ваня Лазарова.


„Тях ги показваме в една пещера, която е почти завършена, като в нея вътре ще направим и пещерни рисунки. Едно семейство - дете, жена, мъж около огън, който огън ще свети постоянно”, разказа кметът на Ново село Тодор Атанасов.


Музеят на открито се прави изцяло с дарения и труд на местните жители. Освен истинска атракция, амбицията на кмета е да превърне музея в голям селски „Лувър”.  


„С този музей целя да стане туристичсека дестинация, за да имат полза новоселци”, твърди кметът на Ново село Тодор Атанасов.


А на входа всеки посетител ще бъде посрещан от тракийския бог на лова Херос.
Музеят на открито ще бъде готов до края на следващата година. Входа за посетители ще е безплатен.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев