„Цената на тока най-вероятно ще се повиши”, добави той

 

 

"От спирането на „Южен поток” България ще загуби възможността за 5000 нови работни места". Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов. 

 

"Цената на тока най-вероятно ще се повиши, а ние сме си позволили от енергийно кранче да се наредим на енергийната опашка", допълни той.

 

Като президент Първанов беше главният стожер за стартирането на проекта "Южен поток". А за провала му той обвини всички шест последни правителства, като се започне от това на Сергей Станишев и се стигне до последното. Бойко Борисов и неговият кабинет бяха обвинени в двойна игра по тази тема, но въпреки това АБВ няма да оттегли подкрепата си за правителството и ще изчака следващо провинение. 

 

Част от тях бяха започнали да се отварят във връзка със строежа”, добави Първанов и посочи, че експерти са изчислявали, че около 1 млрд. евро са загубите ни от неучастието в строително-монтажните дейности.

 

Това е тежка загуба в перспектива. Много се спори по това какво губим в най-широк смисъл - дали губим 400 млн. евро, или 600 млн. долара. Това е малко самоцелен ход”, заяви Първанов. Според него спирането на проекта е тежка, лоша новина, която ще има много последици във финансов, икономически и енергиен план.