В община Белоградчик остава бедственото положение

 

 

Четвърта вечер във Видинско остават на тъмно. Токът е пуснат само в едно село в община Белоградчик, където все още не са отменили бедственото положение. Междувременно община Грамада също обяви бедствено положение, след като остана без ток. 

 

„Нямаме магазин и всичко купуваме от Белоградчик”, казва Петя Найденова- жител на едно от засегнатите селища, като допълва, че съхраняването на хранителните продукти в тези условия е много трудно.


Хляб и храна се доставя във всички населени места в бедстващата община.

 

В тъмното помагат само свещите. В магазините обаче такива вече няма, затова хората използват църковни свещи и стари запаси. Работата на екипите на енергото е затруднена заради ниските температури, заледените проводници и падналите дървета. Падналите дървета и клони по пътищата затрудняват движението на автомобилите. А в същото време кметовете на малките населени места не разполагат с аварийни коли, които да реагират бързо и да ги разчистят.

 

Вече трети ден Савина Спасова, кметски наместник на село Извос, обикаля по домовете на хората, за да провери как се справят без ток.

 

В момента разчитам на хора на добра воля. Обаждам се, моля ги да излязат с резачки да отстранят дърветата. Не ми отказват и всеки помага с каквото може”, коментира Савина Спасова. 

 

 
Най- оптимистичната прогноза на кризисния щаб в Белоградчик е токът да бъде пуснат по-късно тази вечер.

 

Репортер: Биляна Борисова