Синоптиците очакват тази вечер отново да вали и нивата на реките да се повишат

Бедствено положение е обявено в община Тополовград в Хасковска област. Ситуацията там вече е по-спокойна. Нивото на река Марица в Свиленград е критично. Тази сутрин то подмина критичните 5 метра и има опасност да бъде залят почти целият град. Нивото на водите все още е по-високо от улиците в града.

 

Остава бедствено положението в Тополовград, но най-сериозна е обстановката край река Марица в Свиленград. Хората очакваха реката да излезе от коритото си и да залее къщите им. В момента спадането на водата е около 10 см.

 

"Беше наистина трудна нощ, но такава, която носи удовлетворение от предварително свършената работа, независимо че опасността винаги я има. Много неща се случиха като превенция в Свиленград, за да може да коментираме. Успяхме по европейски проект да почистим островите в коритото на река Марица в рамките на града. Освен това успяхме с помощта на Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии да изградим подпорна стена на левия бряг", обясни кметът на Свиленград Георги Манолов.

 

Все още обаче има залети земеделски земи. Има и къщи, които бяха наводнени вчера и тепърва предстои да бъдат оценени щетите. Лошата новина е, че синоптиците очакват тази вечер отново да вали и нивата на реките да се повишат.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов