Тонове от реколтата са на път да мухлясат, защото фирмите отказват да купуват

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско пред фалит заради забавена изкупна кампания. Тонове от реколтата им са на път да мухлясат, защото фирмите отказват да купуват. Ако изкупната кампания не тръгне до дни, земеделците заплават със стачка по Коледа.

 

Най-тежко е положението в село Кочан. Тук залежават над 250 тона висококачествен ориенталски тютюн, но никой не продава. А фирмите не бързат да купуват, за да подбият цената. Непродадена стои и реколтата на семейство Кастаманови.

 

Ако си намерим друг поминък ще се откажем. Аз получавам некаква пенсия, ами децата ще тръгнат по Европа, ще отидат бели роби да служат, ще отидат по Гърция да спят по сейваните без бани, без санитарни възли, защото искат да живеят хората”, коментира тютюнопроизводителят Рафи Кастаманов.

 

Фирмите, изкупуващи тютюн в региона, са три. Всяка една от тях би купила тютюна на Рафи, но на цена не по-висока от 5 лева, под предлог, че листата са влажни.

 

„Всеки си прави сметки. Собственикът в момента полага толкова усилия и труд, манипулирания тютюн на бали или кашони да го прехвърля постоянно, да го проветрява, да го премества от една страна на друга за да не мухляса. Ако фирмата започне да купува в този период, всичко това тя трябва да го прави и си калкулира разходи и т.н, по-лесно е да изчакат”, казва председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов.

 

От Асоциацията на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн наскоро провели среща с фирмите-изкупвачи и ги заплашили с протести.

 

 

„Всяка година, независимо кой управлява, се стига до протести, стига се до напрежение, до психически тормоз на тютюнопроизводителите. Най-голямото натоварване за тях е това, кога ще се продадат тютюна и на каква цена”, заяви Мименов.

 

Хората искат цена поне 7 лева за килограм, за да покрият разходите си. И недоумяват, защо кутия цигари струва повече от килограм тютюн – средно по 5 лева.

 

Ако предаването на тютюна продължи да се бави, а цената не скочи, земеделците са готови да блокират главни пътни артерии  по предстоящите празници.