Премахването им обаче е отстъпване от правата на човека у нас, каза Георги Лозанов

 

„С премахването на новините на турски език от БНТ1 управляващите ни замазват очите и залъгват тези, които настояват за оттегляне на подкрепата от правителството”, каза в студиото на „Събуди се” лидерът на „Свобода” Павел Чернев. Той загатна, че не всички партии в ПФ са съгласни със запазване на подкрепата за правителството.

 

„Темата за турските новини е дали да бъдат в БНТ1 или БНТ2. Турските новини са по изискване на ЕС. Те не са политически проблем. Новините на турски език бяха в предизборната кампания на политиците", коментира от своя страна медийният експерт Георги Лозанов.

 

"Ако се махнат въобще предаванията на турски език, това би било голямо отстъпление от правата на човека в България. Езикът е културна характеристика на една общност. Това е сложен дебат, защото става дума за мултикултурен въпрос ", заяви медийния експерт.

 

Чернев обаче отвърна с въпрос дали във Франция има новини на арабски. "Няма нарушение на никакви права, ако малцинствените предавания се ограничат по определени канали. Част от интеграцията е да се научи българския език. Ако ще се работи за интегриране на някакви малцинства, да се говори на техния език, без те да се научат на български, това не е интеграция, а сегрегация. Освен това новините на турски език бяха с чисто политическа цел", допълни политикът.

 

„БНТ трябва да поиска промяна на лицензията, след това СЕМ да се произнесе и едва тогава да се стигне до подобно нещо", уточни Лозанов и подчерта, че е необходима експертна, а не политическа оценка.