На противоположни мнения по темата са и от опозицията в лицето на БСП и ДПС

 

Заради пенсионната реформа назрява конфликт между партньорите в управлението - ГЕРБ и Реформаторите.

 

В момента всеки работещ внася общо 17.8% от заплатата си за осигуровки. От тях 12,8% отиват в НОИ, а другите 5% в частен фонд. Идеята е от 2015 година да можем да избираме къде да внасяме тези 5%. Основният аргумент да се промени това правило е, че всеки трябва да има свободата да избира. 

 

Но според наши източници целта  е друга - в НОИ няма пари. Ако сравним бюджета на института с една бутилка, то в момента тази бутилка е до половината.  Ако обаче се решим да дадем 5-те процента осигуровки на НОИ, а не на фондовете, бутилката ще се понапълни. А ако преместим парите си, които вече сме внесли, от фонда в НОИ, вероятно е поне за известно време шишето съвсем да се напълни.

 

Без бой премина обсъждането на спорните промени в парламентарната бюджетна комисия. Но не без противоречия. Вносителите от ГЕРБ първи казаха „да” на идеята си.

 

„Непрекъснато подчертавам, че се дава право на избор. Това е същността на предложението. Не може да става въпрос за национализация на пенсионните фондове или други подобни спекулации”, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

 

Идеята обаче доведе до поредното разногласие сред управляващите. Реформаторите не подкрепиха промените и предпочетоха да се въздържат.

 

„Толкова сериозни промени като се правят, трябва да има сериозна дискусия. Ние установихме, че такава няма”, заяви Димитър Танев от Реформаторския блок. 

 

Липса на единодушие цареше и сред опозиционните партии. От БПС не застанаха зад ГЕРБ. Предложението било изненадващо, необсъдено и недомислено. 

 

„Подходът не е правилен. Трябва да го обсъдим заедно с другите параметри. Не може на парче”, заяви Корнелия Нинова от БСП.

 

От ДПС обаче бяха „за”.

 

„Има хора, които вярват повече на държавата, оттам нататък за тях е по-нормално да допринасят за държавния модел”, заяви Петър Чобанов.

 

Освен разногласията на опозиция и управляващи, на различни тези бяха и засегнатите страни – НОИ и частните пенсионни фондове.

 

„Този модел не трябва да се разрушава, разруши ли се, хората са обречени на мизерия”, заяви Никола Абаджиев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. 

 

„Не мога да кажа, всеки индивидуален случай е отделен, така че всеки ще преценява и ще избира”, отвърна Бисер Петков, управител на НОИ. 

 

Очаква се през уикенда идеята да бъде гласувана окончателно и в пленарна зала.