Кубинци, избягали от режима протестираха обаче по улиците на Маями

 

След 50 години САЩ и Куба затоплят отношенията си. Десет американски президенти и половин век бяха необходими, за да се сложи точка на конфликта между капитализма и комунизма.

 

През 60-те години Джон Кенеди заяви, че наблюдава отблизо трупането на съветска военна мощ на остров Куба. 50 години по-късно мирът вече има лице. „Ще започнем да нормализираме отношенията между двете държави”, заяви американският президент Барак Обама. Това означава, че Вашингтон ще извади Куба от списъка на държавите, подкрепящи тероризма и ще разрешат пътуване и изпращане на пари.

 

Промяната е резултат от преговори при закрити врата между властите на двете държави с посредничеството на папа Франциск. В знак на добра воля, Куба освободи двама американски затворници - шпионин, престоял зад решетките 20 години, както и Алан Грос, който 5 години беше лишен от свобода, защото направил интернет-мрежа на Острова. В замяна Вашингтон върна трима души - членове на шпионска група. Историческото затопляне между САЩ и Куба веднага предизвика и опонентите на президента Обама. Те заплашиха да блокират опитите за възстановяване на дипломатическите отношения. Кубинци, избягали от режима протестираха по улиците на Маями.

 

Историческото затопляне между САЩ и Куба веднага предизвика и опонентите на президента Обама. Те заплашиха да блокират опитите за възстановяване на дипломатическите отношения. Сенатор от Флорида се закани, че ще гласува против всяка номинация за американски посланик в Хавана. Други поискаха конгресът да не одобрява финансиране на дейности за подобряване на отношенията с комунистическия остров. Тъй като само конгресът има правомощията да прекрати ембаргото, а  много републиканци са против, въпреки намеренията на Барак Обама, промяната едва ли ще стане скоро, отбелязват  анализатори. 

 

Репортер: Ясен Дараков