Той ще търси нов коалиционен формат за следващите избори

Още по темата

Лидерът на ББЦ Николай Бареков съобщи, че се оттегля от председателското място на Коалиция от партии „България без цензура“.

 

„С моето оттегляне от съпредседателския пост политическа партия „България без цензура“ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция”, се казва в писмото, изпратено до медиите. 

 

Бареков обаче заявява, че продължава да подкрепя депутатите на „България без цензура” да гласуват в парламентарната група на БДЦ. 

 

„Поведението на нашата партия „България без цензура“ е опозиционно”, заявява Бареков. Според него това трябва да остане и линията на поведение на депутатите на ББЦ.

 

Той изразява надежда, че през 2015 г. ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, с който да се яви на едни следващи избори. 

 

Същевременно днес е проведено заседание на Изпълнителния съвет на ПП „България без цензура“, на който са се взели различни решения. Партия „България без цензура“ потвърждава, че формално не е част от Коалиция от партии „България без цензура“, защото тя прекрати своето съществуване с постигнатите резултати, а именно влизането в българския парламент.

 

Партията „България без цензура“ подкрепя  Светлин Танчев да продължи да заема поста съпредседател на парламентарната група и да осигури нейното нормално административно съществуване в 43-тото Народно събрание. Партията „България без цензура“ определя за говорители на парламентарното представителство на ББЦ председателя Николай Бареков (евродепутат) и шестимата народни избраници, начело със Светлин Танчев.

 

„България без цензура“ дава доверие на своите народни представители да останат формална част от парламентарната група на БДЦ, като ги задължава да гласуват по своята съвест, дадена от избирателите на 5-и октомври.

 

„България без цензура“ остава в опозиция. ББЦ дава правото на Николай Бареков да започне разговори с всички желаещи партии за създаването на опозиционен блок за следващите избори за местна власт.