За фиктивна смяна на дограма фирма получи 40 000 лева от кмета на Неделино

 

 

 

 

 

Разследващите журналисти Васил Иванов и Марин Николов направиха обзор на разследванията си за 2014 година и какво се случи, след като те бяха излъчени в ефира на Нова телевизия.

 

Това лято с държавни пари се ремонтира детската градина в Неделино. Фирма получи 40 000 лева, за да смени дограмата на детската градина, но това се случи само на документи. Веднага след излъчването на разследването, прокуратурата се самосезира, извърши се спешна

Още по темата

 

проверка, а в Неделино бяха изпратени екипи на ДАНС и софийската прокуратура. Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу кмета Стоян Беширов и му повдигна няколко обвинения.

 

През 2014 година екипът на „Разследване” показа и аферите на кмета на Видин Герго Гергов и странните обществени поръчки, които той е провеждал. Стана ясно, че малко след като той е избран за кмет общината започва да купува от частна фирма на двойни цени храните за детските градини.

 

 

 

Общата сума платена на двойните цени е около един милион лева. Фирмата, снабдяваща скъпите продукти е на шефа на инициативния комитет, издигнал Гергов за кмет. Две години общината работи с фирмата-доставчик без обществена поръчка за половината от продуктите. Заради нарушенията, извършени от кмета на Видин, прокуратурата поиска отстраняването на Гергов, апелативният съд се съгласи и той вече не заема този пост. Предстои му процес.