Поставени са камери за видеонаблюдение, а гледачите са минали специален курс на обучение

Строги мерки за сигурност в столичния  зоопарк. Около 9000 лева са вложени в обезопасяването на клетката на тигъра Мърдок, който преди месец избяга.


В салона с големите клетки вече се влиза само с карти за достъп. На единия от входовете са поставени камери за видеонаблюдение.


„Системата за сигурност позволява постоянно видеонаблюдение на мястото, което да наблюдава изолатора и т.нар. „гилотини”. Когато гилотината е отворена и гледачът е вътре и храни животното, тези двете врати не могат да се отворят, нито отвътре нито отвън”, обяснява Красимир Димитров, експерт по сигурността в СО.


Преди месец Мърдок се измъкна от клетката си, след като служител на зоопарка забравил да затвори вратата. Като по чудо, никой от посетителите не пострада. След инцидента, гледачите на големите котки преминаха опреснителен курс. Първата им работа при бягство на хищник е да изкарат хората от залата и да я запечатат.


„Животното да не бъде преследвано, да не бъде гонено, да бъде оставено, защото те също се чувстват некомфортно във външна среда”, добави д-р Манол Нейков, директор на Софийския зоопарк.


Такива системи ще бъдат изградени и на останалите 16 входа на залата с хищниците. А заради бягството на Мърдок, софийския зоопарк ще се сдобие и с цялостна стратегия за сигурност.


„Което да включва планове за евакуация, работа на охрана, изграждането на видеонаблюдението”, пояснява Красимир Димитров, експерт по сигурността в СО.


Гледачите вече работят по т.нар. „модел на четири очи”, което ги задължава винаги да бъдат по двама при хищниците.


„Докато единият храни или чисти, мие, другият подготвя храната и винаги да бъдат по двойки, за да имат по тоя начин защита един към друг”, добавя Красимир Димитров, експерт по сигурността в СО.


Повече по темата гледайте във видеото.