Мъжът бил заловен на бензиностанция в града след кражба на гориво

 

Окръжната прокуратура в Пловдив образува бързо производство срещу 31-годишен български гражданин, опитал рано тази сутрин да запали Джумая джамия.

 

Мъжът полял дървената дограма на джамията със запалителна течност и я запалил, след което избягал. Пламъците са били погасени от охранител, а извършителят бил заловен на бензиностанция в града след кражба на гориво, с което възнамерявал да осъществи докрай плана си.

 

Спрямо него са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност и за кражба на гориво. Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, след което съдът трябва да реши за мярката за задържане.

 

Той е с две присъди от 2005 и 2006 година, съобщават от Окръжна прокуратура - и двата пъти е лежал в затвора. Едната му присъда е за хулиганство, другата - за причиняване на средна телесна повреда. 

 

През септември тази година е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца за изнасилване и блудство, като до момента присъдата не е влязла в сила. Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 10 години.