Според него местни избори през есента ще са тест не само за отношението на хората към управлението

 

 

"Стабилното управление в България е възможно и без участието на ДПС", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.

 

Цветанов прочете декларация от името на ПГ на ГЕРБ. Поднасям нашите съболезнования към скръбта на близките на загиналите при атентата в Париж. България е съпричастна към болката на френския народ, каза още Цветанов. Той добави, че страна ни трябва по всякакъв начин да се противопостави на тероризма.

 

"От името на ПГ на ГЕРБ, поднасям нашите съболезнования към близките на жертвите от терористичните атаки в Париж. България е солидарна с болката и скръбта на френския народ.  Няма цели, които да оправдават отнемането на човешки животи по толкова антихуманен начин. Ето защо България трябва по всякакъв начин да се противопостави на подобни действия навсякъде по света и в същото време да гарантира сигурността на своите граждани", заяви Цветанов.

 

"В началото на новата 2015 година е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, за да не допускаме старите грешки и да вървим по един по-добър път. На първо място е важно да помним, че властта на политиците произтича от народа, а той не може да бъде лъган и манипулиран дълго време. Затова, най-силният аргумент в политиката е истината – не забравяйте това уважаеми колеги социалисти. Второ – исторически погледнато, всяко управление на БСП завършва с тежка финансова криза и катастрофа, която след това десните управления трябва да поправят. Трето – стабилно управление в България е възможно и без участието на ДПС. Четвърто – дори и във време на най-остро политическо противопоставяне, пътят към разумния диалог и компромис в името на държавата е възможен. Той обаче минава през отговорно политическо лидерство, каквото демонстрира председателят на ГЕРБ. И пето – успешният ход на коалиционната лодка е възможен, единствено когато коалиционните партньори гребат в една посока. Всяко отклонение от това правило не просто обезсмисля труда на всички на борда, но и поставя цялата лодка под риск от потъване", се казва в декларацията.

 

"В началото на новата 2015 година е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, за да не допускаме старите грешки и да вървим по един по-добър път. На първо място е важно да помним, че властта на политиците произтича от народа, а той не може да бъде лъган и манипулиран дълго време", заяви Цветан Цветанов.

 

По думите му справедливостта е и основният мотив за продължаването на съдебната реформа.

 

"Дни преди Европейската комисия да обяви поредния доклад за България, ГЕРБ ще подкрепи приетата от правителството Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. По този начин групата ни ще подкрепи надграждането на усилията за модернизиране на съдебната власт и осигуряването на европейски стандарт на правосъдие в услуга на гражданите и върховенство на закона", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Реформите в сектора за сигурност също са сред приоритетите на ПГ на ГЕРБ през новата пленарна сесия. От партията се обявиха за премахване на партийно-квотното парцелиране на деветчленния състав в Сметната палата.

 

От ГЕРБ поясниха, че социалната политика, образованието и здравеопазването също остават  основен ангажимент към българските граждани.

 

"С промените в здравното законодателство пък ще разширим максимално обхвата на здравните грижи за хората, ще гарантираме равен и качествен достъп до здраве и ще реализираме електронното здравеопазване, чрез което ще се постигне по-качествен контрол върху ресурсите в здравната система", заяви още Цветанов.

 

Според него предстоящите местни избори през есента на 2015 г. ще са тест не само за отношението на хората към управлението на страната, но и за готовността им да делегират повече отговорност на местно ниво.

 

"Тези избори ще са особено полезни, ако наред с упражняване на своя политически избор, предоставим на гражданите възможността да се произнесат и относно възможните промени в изборното законодателство. Сегашният Изборен кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване. Заявявам го сега, когато хоризонтът за работа на този парламент е 3 години и 9 месеца напред, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно", се казва още в декларацията.