Около 60 души излежават най-тежката присъда – „доживотен затвор без право на замяна”

 

Около 60 души в момента излежават в българските затвори най-тежката присъда – „доживотен затвор без право на замяна”. Според правосъдния министър Христо Иванов това наказание трябва да отпадне, защото про него затворникът нямал стимул да се поправи, а това можело да доведе до загуба на човешкия му облик.

 

Един от чулите най-тежката присъда е серийният убиец Недялко Димитров - Момата. Пред Миролюба Бенатова той заяви: „Убих колкото е трябвало. Убийствата, които аз признах, са извършени, когато имаше задължително съкратено следствие. Ако знаех, че ще получа най-тежката присъда, нямаше да кажа, че аз съм го убил този в Димитровград”. Той е убеден, че ако беше извършил и признал тези убийства в Испания, щеше да получи само 15 години затвор.

 

В студиото на „Здравей, България” Миролюба Бенатова напомни, че законът дава възможно доживотният затвор да се смени с по-леко наказание, но едва след като са минали 20 години от произнасянето на присъдата. Към този момент 110 души в страната са получили „доживотен затвор”.

 

Доживотен затвор, без право на замяна, получи и осъденият за убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев. Според майката на убитите Росица и Христина Фани Белнейска присъдата е била справедлива.  Бащата на двете убити момичета Стоимен Белнейски подкрепя дори връщането на смъртната присъда.