Здравната ни каса няма да плати за лечение в чужбина, защото необходимите условия ги имало и у нас

 

Млада майка с тумор в главата се обърна към нас с последна надежда. Може би ще си помислите, че в тази история няма нищо особено - пациент, който няма да се лекува в България, няма работа, няма и коса. Няма коса, защото има тумор и ходи на химиотерапия. Няма работа, защото има 100% инвалидност. Няма да се лекува в България, защото лекарите смятали, че тук всичко възможно е направено.


Има обаче и едно дете, което макар и още да не разбира, със сигурност би искало по-дълго време да пее „Мила моя мамо”.


„Имахме навик все по земята да седим, да си играем с играчките и в един момент се усетих, че съм на земята и помислих, че съм заспала, че съм се унесла нещо”, разказва Светлана Кърпачева.


Оказва се обаче, че това не е дрямка, а първият епилептичен припадък. Следват две операции и частично отстраняване на тумор в мозъка.


„Прогнозата за този тумор е пет години”, казва още Светлана.


Две години вече са минали, има още три. Време няма. Здравната ни каса няма да плати за лечение в чужбина, защото необходимите условия ги имало и у нас.


„Само че, като ходя по консултации, аз ходя при най-известните - в „Пирогов”, в болница „Иван Рилски”. Всичките ми казват: „Ти си направила достатъчно”, разказва Светлана.


Така пъзелът на живота на Светлана става все по труден за нареждане. Трябват ѝ 50 000 евро, а ги няма.


„В един момент си на работа и всичко ти е нормално вкъщи и мислиш, че си си уредил живота и в един момент за един ден получаваш шокиращата новина, че имаш злокачествен тумор, който всъщност не може напълно да бъде отсранен”, добавя Светлана.


Може би няма голяма надежда, че операцията ще спаси живота на Светлана, но ще ѝ даде повече време. И така има надежа „Мила моя мамо” да бъде изпята още много пъти.  


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Ако искате и имате възможност, можете да помогнете на Светлана:

 

ЦКБ АД, клон София Запад

IBAN: BG74 CECB 9790 50A6 8728 00
BIC CECBBGSF
Титуляр: Светлана Кърпачева
PayPal: karpacheva@mail.bg