Според доклада на Брюксел страната ни напредва бавно

Като цяло напредъкът на България през изминалата година е бавен. Това е оценката на Брюксел за стъпките, предприети от страната в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът посочва, че предвид политическата несигурност в страната, през изминалата година, напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.  

Още по темата

 

Първият заместник-председател Ханс Тимерманс изтъква, че политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година са затруднили реформите в България. 

 

"Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения. Сега е времето да се действа”, допълва той.  

 

Документът посочва, че сегашното правителство и Народното събрание са предприели важна стъпка с приемането на стратегия за съдебна реформа, в която да се определят насоките на бъдещата работа в редица област. В същото време се подчертава, че в действията на компетентните национални институции продължава да липсва решимост по важни въпроси като осигуряването на разпределяне на делата на случаен принцип и почтени назначения на важни съдебни длъжности.

 

Действията във връзка с добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат откъслечни, като им липсва стратегическа насока. Има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край.


Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

 

България и Румъния няма да бъдат разделени в наблюдението, въпреки че Европейската комисия отбелязва по-добрия напредък на северната ни съседка. Така неясен остава въпросът кога двете държави ще бъдат допуснати до Шенгенското пространство.