В страната контролирано се изпускат 10 язовира

 

Опасност за хората в застрашените от наводнения райони няма. Това съобщиха на извънреден брифинг във Варна министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите. 

Още по темата

 

Очакванията на експертите язовир „Цонево” да прелива с над 100 кубика в секунда се сбъднаха. Пикът е бил в ранните часове на днешния ден. Въпреки това хората могат да бъдат спокойни, няма опасност за населените места по поречието на река Камчия. За последното денонощие дигата на реката е взривявана на три места, за да може да поеме количествата вода.

 

В Добрич днес предстои нова евакуация заради преливащия язовир „Одринци”. Около 200 души ще бъдат изведени от домовете си. Остава критично нивото на река Тунджа при Елхово, а в страната контролирано се изпускат 10 язовира.

 

Остава забраната за евакуираните вчера хора от четирите села по поречието на Камчия да се връщат в домовете си. 

 

Около 40 човека от евакуираните села са настанени в детската градина на село Цонево.

 

През изминалата нощ река Провадийска се е върнала в коритото си, а Камчия се е укротила.

 

„Нивото на реката спада и още в снощните часове нивото спадна с около метър-метър и половина”, заяви Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. 

 

Днес има вероятност язовир „Тича” да прелее. Съоръжението в Шумен е каскадно свързано с язовир „Цонево”, затова и евакуацията остава в сила. По последни данни нивото на Тича е 30 сантиметра под преливния кръг.


 
Според синоптиците валежите днес постепенно ще спират, най-късно по Черноморието, където се очаква да паднат валежи 10-15 литра на квадрат.