Бившият министър бе признат за виновен по делото за отказаните СРС-та

Софийският апелативен съд потвърди присъдата по едно от делата срещу Цветан Цветанов. Първата инстанция осъди бившия вътрешен министър на 4 години затвор и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години. Окончателното решение дали вторият човек в ГЕРБ да отиде в затвора ще бъде взето от  Върховния касационен съд.


 

На 29 май 2014 г. бившият вътрешен министър бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години, завяват от съда.

 

Срещу Цветанов има общо три дела в съда. По делото, по което бившият вътрешен министър е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов бе оправдан на първа инстанция. Третото дело така и няма да стигне до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да проддържа обвиненията, които повдигна по делото, и съдът го оправда. 

 

Видео: БГНЕС