Над 3600 лева ще ни струва връщането на здравни права след като влязат идеите на Москов

Над 3600 лева ще ни струва връщането на здравни права, ако никога не сме плащали вноските си. Това ще стане, след като влязат в сила идеите на здравния министър Петър Москов. За да избегнем тази голяма сума, ще имаме 6-месечен гратисен период.

 

Още по темата

Ако досега никога не сме плащали за здраве, за да влязем в болница и да ни лекуват безплатно ще трябва да платим само за последните 3 години. Такива са правилата в момента. Това в масовият случай означава 630 лева накуп.

 

След гратисния период вече ще дължим всичко откакто има Здравна каса. В момента това означава, че ще си върнем правата срещу 3589 лева, а докато се задейства новият закон, ако го одобри парламента, към тази сметка ще трябва да добавим още няколко месечни вноски. Целта обаче е да се спре източването на Касата.

 

Управляващите търсят начин да спрат източването на Касата от онези, които с години не плащат за здраве, а след това срещу 700 лева си връщат правата, влизат в болница и ѝ струват десетки хиляди. Въпросът обаче е как онези, които са без доходи и нямат 20 лева днес, ще се справят с плащането на 630 или пък на 3 600.

 

В кюстендилската болница най-често пациентите гурбетчии идват от Гърция. „Аз съм виждал много пъти хора, които не са се осигурявали и се наложи да се осигурят, за да им бъде извършена спешна оперативна намеса за да не осакатеят. Ако той не е осигурен и се осигури в рамките на този си период на спешност, ние не можем да му откажем лечение”, казва началникът на отделението по ортопедия д-р Иван Пипонов.

 

Емилия Георгиева е икономист по образование и без здравни права - загубила ги е защото от месеци е безработна. За онези които чинно си плащат, живеят и се лекуват у нас, е задължително и гурбетчиите да си плащат - у нас.

 

А за доктор Пипонов оказва се има и по-проблемни пациенти от тези, които плащат малко за да получат много - онези, които нищо не плащат.